Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odešel poslední český gentleman

S Karlem Gottem odešla noblesa, humor a vkus. Byl vždy upravený, vkusně, léžerně oblečený, s jiskrným úsměvem na tváři. Až do poslední chvíle. 

               I ve chvíli kdy on, Velký Muž jednou snídal a místo ženy se u stolu objevila v roce 2015 smrtka, ji Karel Gott elegantně vyprovodil. Jednoduše jí dal dělovou ránu, bum. Ona se však nedala, klepala neustále na jeho dveře. Až jednoho dne poznal, že už nemá sílu, nabídl jí rámě a s úsměvem, smířen, a s hlavou vztyčenou s ní odešel do věčného nebe. Cestou se ještě ohlédl, aby věnoval svůj poslední úsměv svým fanouškům, které miloval. A oni jeho. Láska dávaná a láska přijímaná.

                Ta nemoc s hnusným jménem rakovina je fakt svině. Žere vás strašně dlouho pomaloučku zaživa. Nedá pokoj. Máte dvě možnosti. Buďto začít fňukat a nechat se okolím litovat. Anebo bojovat až do poslední chvíle. Víte, že je to předem prohraný boj, ale děláte to pro to, že milujete život, a každý den, který máte navíc, si dokážete naplno vychutnat. A to Karel Gott uměl. Proto je to megaosobnost. Dovolím si říct, že i udával módní trendy. Když si v poslední době nechal narůst bradku, kopíroval ho kdekdo, dokonce i sám premiér.

                Když doma člověk s touto nemocí neustále blije do kýble, protože nedokáže udělat dva kroky na záchod, okolo něj  mu v hrsti padají vlasy, při pohledu na jídlo se mu dělá zle, když má strach z neznáma, tak to začne silně nedávat a jeho okolí taky.  Ale Karel a jeho manželka to dávali s noblesou. A to co se prý proslýchá tichou poštou ve zdravotnických kuolárech, je zde nepublikovatelné. To je teprve síla. Upřímně si myslím, že hodně věcí vůbec nevíme. Co všechno musel vytrpět a čím vším si spolu prošli. Gentleman, jako byl Karel Gott,  o těchto věcech nikdy nemluví.

                I přesto v těchto těžkých chvílích s hlavou v kýblu mu volali "přátelé", kteří si zrovna dali knedlo, vepřo, zelo a předtím než uběhli maratón si chtěli s Mistrem jen tak pokecat na všeobecné téma jak jde život. A těžko nepochopili, že teď se to opravdu "nehodí". Věděla to jeho žena, a nedovolila to. A byla hned tou zlou. Ta, která pak šla ten kýbl vylejt a držela při tom Karla za ruku. To nemohl zvládnout sám, na to sílu neměl. Velmi jí obdivuju a skláním se před ní. Zaslouží si naší úctu. I kvůli Karlovi. Byla to jeho výjimečná žena. A do členů rodiny se už z principu nikdy nekope. To ví každý gentleman.

                Samozřejmě, že mohla dát Karla do super nejvybavenějšího sanatoria kdekoliv na světě, se super zdravotnickým týmem, se super zdravotní vědeckou péčí, s pocitem že se mu dostává toho nejlepšího. Ale protože je to žena s velkým srdcem, věděla, že ani nejlepší super péče nenahradí objetí milující rodiny ve vlastním domově.

                Vždycky jsme ho viděli usměvavého, vyfiknutého, upraveného, i přestože s touto nemocí musel doma zažívat peklo.  Velmi ho museli trápit útoky na jeho milovanou ženu Ivanu. Moc mu to v jeho těžké situaci nepřidávalo.  Ale na nic a na nikoho si nikdy nestěžoval, nikdy si nedržel hlavu v dlaních. Ani jednou jsem neslyšela tu známou větu: "Proč já?". Karel se nelitoval a nikdy nevyprávěl jak je to hrozné a jaké musí mít bolesti. Nikdy nenadával a nemluvil vulgárně. To gentleman nedělá.

                 Měl rád život. Uměl ho prožít. Velmi mi připomíná jiného gentlemana, jemného muže Jamese Bonda a jeho osobitý, bohémský přístup k životu " Protřepat, nemíchat".  Gentleman Karel si klidně osladil kávu o trochu víc. Už vím, jaké kafe si zítra ráno na jeho počest udělám.

 

Autor: Tamara Roubíčková | pátek 4.10.2019 9:05 | karma článku: 29,82 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Tamara Roubíčková

Proč se o duševním zdraví nesmí mluvit?

Osobně mě střelec nezajímá. Zajímá mě duševní zdraví lidí, kteří dokáží zastřelit tátu s dítětem a za necelý týden zastřelit dalšího tátu. Tentokrát svého a pak sebe. Touto kauzou se táhne jako červená niť vztah otec - dítě.

16.1.2024 v 10:43 | Karma: 18,94 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Tamara Roubíčková

Parkování podle barvy

Asi nejsme normální, ale u nás na parkovišti parkujeme auta podle barev. Nejsme domluveni jde, nám to samo. Nikdo nemá stálé místo. A nejsme jediní. Zde jsou důkazy. Občas nám to někdo trošku zkazí...

1.9.2023 v 9:39 | Karma: 21,04 | Přečteno: 656x | Diskuse| Fotoblogy

Tamara Roubíčková

Proč jdu stále stejnou cestou a baví mě to?

Jeden čas jsem pravidelně jednou týdně chodila na procházky vždy stejnou cestou z Ládví okolo Vltavy a zpět. Mnoho lidí se mě podivně ptalo, proč stále chodím tu samou trasu. Vždy jsem něco zamumlala.

28.8.2023 v 9:26 | Karma: 11,47 | Přečteno: 212x | Diskuse| Fotoblogy

Tamara Roubíčková

Rozděl a panuj

Každá ideologie, potažmo válka, má ve své minulosti nějaké rozdělení společnosti. Sever proti Jihu, bílí proti černým, Židé proti Árijcům, apod. A je úplně jedno z jakého důvodu. Ale vždycky to byla povznášející teorie: Lepší lidé

19.11.2021 v 9:47 | Karma: 23,45 | Přečteno: 418x | Diskuse| Společnost

Tamara Roubíčková

O odcházení

Vzpomínám si, jak jsme jako malí děti blbli s tátou, prali se, házeli po sobě polštáře. Bitva gradovala, když otec najednou zařval: "A dost!" Absolutně jsme nechápali. Proč? Odpověď byla jasná. V nejlepším se má přestat.

10.11.2021 v 9:33 | Karma: 16,43 | Přečteno: 594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1320x
Ta, která se ptá, proč věci jsou tak jak jsou.

Seznam rubrik