Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

3 důvody, proč chválím internet

Za prvé, velkou měrou přispěl k rozvoji jemné motoriky mé levé ruky. Naučila jsem se touto rukou používat lžíci, pít z hrnku apod., protože v pravé ruce mám po většinou myš. 

Na obranu proti tomu, že se u jídla nečte, chci uvést, že všichni velcí úspěšní osobnosti četli u své snídaně noviny.

            Druhý důvod pochází z faktu, že dříve byly novináři tzv. "hlídací psi demokracie". Ale v dnešní době motivací k napsání článku není demokracie, ale počet kliknutí. To samozřejmě chápu, co s novinami, které by psali úžasně pravdivě, ale nikdo by je nečetl. Zanikly by. Dříve noviny existovali proto, aby "zněl hlas lidu". Dnes v novinách, v televizi zní hlas povětšinou majitele. Možná proto vznikl internet, aby si tam každý mohl napsat, co chce. I ten nejobyčejnější člověk s nejobyčejnějším problémem vyšel na světlo.

            A proto přes internet bublá zlo. To nebydlí za sedmero horami, ani někde hluboko v pekle, ani v počítači, ale v lidech. A ti tu byli dřív, než internet. Letos jsem byla na výstavě mučících nástrojů na hradě, kde jsem konečně viděla jak vypadá pranýř. Obyčejný kůl se postavil na náměstí, přivázal se k němu podezřelý (ani nemusel být odsouzený) a každý kdo šel okolo, klidně ho mohl slovně a fyzicky napadnout. A že si to všichni užívali. Tu plivnutí, tu hod kamenem a většinou to skončilo tím, že dotyčný na pranýři zemřel. Už tehdy nic nového pod sluncem. Součástí výstavy byly i přesně vytištěné návody na mučení někdy z minulého století, kdy slovo internet ještě neexistovalo. Už tenkrát.

            Dříve když se žilo více na venkově, kde se všichni znali, stávalo se občas, že když se někdo dopustil něčeho zlého, obec si to s ním vyřídila. Ručně, nebo se stala nehoda. Dnes jsme se přesídlili do měst, kde se skoro nikdo nezná. Ale známe se tak nějak přes internet. Stačí něco nekalého a veřejnost si to tam s ním vyřídí. Někdy tak že si pak ani nepostne.

            Třetím důvodem je snadná přístupnost ke "studnici vzdělanosti." Když jsem se v roce 2005 přihlásila na vysokou školu, kdy byl ještě internet v plenkách, doporučil nám profesor jakou jedinou učební pomůcku knihu, která tenkrát stála přes 500,- Kč. Bylo to na somatologii, a jiná kniha než od lékaře Čiháka prostě neexistovala. Běžela jsem tehdy ihned do knihovny, kde byla fronta o 10 lidech. Výtisků bylo 5 kusů. Půjčit si tuto knihu od lékařů byla utopie, protože to byl jejich osobní poklad a tyto knihy se prostě nepůjčují.

            Na genetiku jsme měli paní profesorku, která nám oznámila, že bude zkoušet jenom z knihy, kterou napsala, a že vyjde za tři měsíce v prosinci v omezeném nákladu, ať si ji seženem a popůjčujem. Zkouška měla být v lednu. Jiná profesorka na biochemii nám ukázala asi 100stránek A4 na projektoru během 10 minut, a oznámila nám, že to pošle pouze jedný studentce do mejlu a my, ať si to od ní seženem.  Jedinej přístup k počítaci byl pouze v Městský knihovně v Praze, kde se člověk na hodinu serfování  musel objednávat 14 dní dopředu. To mi muselo stačit na naučení, protože flešky na stáhnutí materiálu tenkrát neexistovali.

            Tenkrát jsem školu vzdala a čest všem studentům, kteří tenkrát vystudovali. Loni, když jsem studovala znovu na vysoké škole, jsem si mohla stáhnout tolik učiva a knih, až se mi z toho dělalo špatně. Tentokrát to byla hračka. Knihy, učebnice a materiály jsou nyní daleko dostupnější. Bohužel nedá se říci, že by dnešní generace byla vzdělanější. Paradoxně spíše naopak.

            Právě na ni je nejvíce poukazováno, že propadla fenoménu internetu nejvíc. Ale není to pravda. Propadli jsme tomuto kouzlu všichni. Dospělí, ženy na mateřský, důchodci. Nemá cenu na to nadávat, zatracovat jej, ale naučit se s tím žít.

            Na obranu internetu je nutno říci, že každý velký vynález je osočován, že škodí společnosti. Vynálezce tisku Gutenberga písaři obviňovali, že je spolčen dokonce s peklem. Když přišla televize, varovalo se, že časté koukání rozvrací rodiny. Dnes je  štěstí, když se rodina u televize společně sejde. Když se v osmdesátkách začali nosit walkmany, tak to kazilo mládež. Dnes jsou to všechno normální samozřejmé věci. Za 50 let přijde jiný fenomén, a internet se stane obyčejnou součástí jako je rádio, nebo televize. Už to nikoho nevzruší a hlasy, jaká je hrozná doba internetová, bude k smíchu, jako za středověku, kdy každý nový vynález prošel poporodními bolestmi v podobě nařčení, že je to ďáblův nástroj.

            Na závěr se tak zamýšlím nad jednou danou pravdou. Na svém počítači často cestuju po světě. Po celé zeměkouli. A když se tak při tom dívám na tvar mého notebooku, tak musím říct, že je svět placatý.

Autor: Tamara Roubíčková | pátek 25.10.2019 9:08 | karma článku: 9,61 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Tamara Roubíčková

Proč se o duševním zdraví nesmí mluvit?

Osobně mě střelec nezajímá. Zajímá mě duševní zdraví lidí, kteří dokáží zastřelit tátu s dítětem a za necelý týden zastřelit dalšího tátu. Tentokrát svého a pak sebe. Touto kauzou se táhne jako červená niť vztah otec - dítě.

16.1.2024 v 10:43 | Karma: 18,94 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Tamara Roubíčková

Parkování podle barvy

Asi nejsme normální, ale u nás na parkovišti parkujeme auta podle barev. Nejsme domluveni jde, nám to samo. Nikdo nemá stálé místo. A nejsme jediní. Zde jsou důkazy. Občas nám to někdo trošku zkazí...

1.9.2023 v 9:39 | Karma: 21,04 | Přečteno: 656x | Diskuse| Fotoblogy

Tamara Roubíčková

Proč jdu stále stejnou cestou a baví mě to?

Jeden čas jsem pravidelně jednou týdně chodila na procházky vždy stejnou cestou z Ládví okolo Vltavy a zpět. Mnoho lidí se mě podivně ptalo, proč stále chodím tu samou trasu. Vždy jsem něco zamumlala.

28.8.2023 v 9:26 | Karma: 11,47 | Přečteno: 212x | Diskuse| Fotoblogy

Tamara Roubíčková

Rozděl a panuj

Každá ideologie, potažmo válka, má ve své minulosti nějaké rozdělení společnosti. Sever proti Jihu, bílí proti černým, Židé proti Árijcům, apod. A je úplně jedno z jakého důvodu. Ale vždycky to byla povznášející teorie: Lepší lidé

19.11.2021 v 9:47 | Karma: 23,45 | Přečteno: 418x | Diskuse| Společnost

Tamara Roubíčková

O odcházení

Vzpomínám si, jak jsme jako malí děti blbli s tátou, prali se, házeli po sobě polštáře. Bitva gradovala, když otec najednou zařval: "A dost!" Absolutně jsme nechápali. Proč? Odpověď byla jasná. V nejlepším se má přestat.

10.11.2021 v 9:33 | Karma: 16,43 | Přečteno: 594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1320x
Ta, která se ptá, proč věci jsou tak jak jsou.

Seznam rubrik