Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trochu ironie neuškodí

                V září, při návštěvě zámku, byla první otázka kastelánky, zda by nám nevadilo, kdybychom si sundali roušky. Všichni nadšeně souhlasili. Představovala jsem si pak následně podobnou situaci.

Ležíte na operačním stole, lékař vás uspí. V tu ránu se hlavní operující lékař, zeptá, zda by celému operačnímu týmu nevadilo, kdyby si všichni sundali ty zatracený roušky. Vždyť jsou zbytečné. Není jisté a prokázané, že jsou účinné. Bolí ho akorát z ní hlava a on se potřebuje soustředit na několikahodinovou operaci. Nikdo ho nebude omezovat.

                Jeho kolega s rozčepýřenými vlasy namítne, že by si ji měli vzít, že by pacientovi mohla ta rána shnít. V tom se na něj otočí kolega a řekne mu posměšně, že on nemůže mít pravdu, když tak hrozně vypadá.

                Přesto ještě namítne, že kvůli zdraví pacienta by přece radši měli operovat s rouškami, ale je mu jasně řečeno, že ten co leží na operačním stole, je tlustý a dost nemocný. Stejně umře, a navíc na svoji nemoc, rozhodně ne na infekci v ráně.

                Po určité chvilce přinese sestra jídlo a pití. Jednou rukou lékaři drží háky a druhou jedí. Když opět někdo namítne, že je to rizikové, hlavní operující lékař se rozčílí, že přece při několikahodinové operaci o hladu nebude, hrozí mu hypoglykémie a kolaps.

                Nakonec staniční sestra navrhne, že by mohli vylít dezinfekci, protože má od ní nehorázně zničené a vysušené ruce. Navíc chemikálie prostoupí kůži do těla a to není zdravé.

                To není zas tak nereálný příběh. Děj se skutečně několikrát odehrál, jen kulisy byly  jiné. Místo zdravotnického operačního sálu  to byla ulice. Něco podobného i zaznívalo "ve středověku". Přesně roku 1890, kdy lékaři odmítali nosit při operaci rukavice. Takovou čistotu považovali za extrémní. Ale už v roce 1918, kdy začala Španělská chřipka, museli roušku nosit všichni. Kdo ji neměl, nesměl vstoupit ani do tenkrát otevřené tramvaje. Dobrá zpráva je, že tato epidemie trvala dva roky, takže skoro polovinu už máme za sebou.

                A tak mne napadlo, že by nebylo od věci učinit Výzvu: Lékaři odhoďte roušky. Hlavně vy na operačních sálech.  Jsou zbytečné. Ciťte se svobodně. Anebo rebelsky. Volně dýchejte. Upozorňuju, že je to nadsázka.

                Nemám problém vyjít ze své komfortní zóny. Překvapují mne lidé, kteří s těžkým batohem putují tisíce kilometrů pro svoje pocity. Všichni je obdivují pro jejich odvahu, chtějí být jako oni. A pak když mají možnost ve svém denním životě nandat si roušku byť jen na hodinu, když si jdou do krámu pro papání, tak se cítí omezeně. Radši roušku na puse nositi, nežli o práci přijíti.

                Vrtěti koronavirem není cizí pro mnoho politiků. Někteří si získávají body, někteří naopak body ztrácejí, hlavně svým náhle populistickým postojem. Představuji si, jaké by to bylo, kdyby aspoň týden nebyli zveřejnovány žádná číslo o nárůstu nakažených.

                Mám pro ně jeden návrh, který by jim vyřešil palčivou otázku, kdo by mohl pracovat v polní nemocnici v Letňanech. Nyní si spousta lidí stěžuje, že nemá práci, především herci. Ti by tam klidně mohli stlát postele, vynášet mísy s výkaly. Číšníci by zase mohli krmit nemohoucí. Tyto úkony dokáže každý. Kosmounatský atombordely by jim jistě nevadily, jsou na kostýmy zvyklý. Byla by to ohromná pomoc v péči o pacienty. Starat se o ně je přece krásná práce, charita, ke které se většina z nich hlasitě hlásí. Prošli by si tak metodou Stanislavského a jejich výkony by pak byly v mnoha zdravotnických seriálech uvěřitelnější. A ti, co už v seriálech hrají, musí mít přece dobrou průpravu. Pak jim zatleskáme, jako v divadle.

                Nikdo po nás nemůže chtít, abychom se měli zase všichni rádi jako na jaře. To jsme byly na sebe hodný, poplacávali jsme se po ramenou, ale pardon, to stačilo. Nedávno jsem měla zajímavý rozhovor, který mě dost pobavil. Jela jsem v září v paneláku s rouškou a nastoupil tam mladý kluk bez ní. Říká mi sebevědomě, že tady ta rouška být nemusí. Odpovídám mu, že kdo chce tak ji má, kdo nechce, tak je to jeho věc. Pak se mne posměšně zeptal:

                "A vy se jako bojíte, že chytíte koronavirus?"

Odpověděla jsem, že já se nebojm, ale že pracuji v Nemocnici na Bulovce, koronavirus klidně můžu mít a nevědět o tom a chytit by ho mohl on ode mne. V tu ránu frajerství bylo pryč, vytáhl si mikinu přes pusu, ječivě zaklel a vystřelil z výtahu. Naštěstí pro něj už výtah stavěl v jeho zvoleném patře. Musela jsem se smát. Lidé nevědí, co chtějí, ale nedaj pokoj, dokud to nedostanou.

                Neptejte se, co může udělat stát pro poražení koronaviru, ptejte se, co můžete udělat vy. Babiš a potažmo Prymula virus sami nevymýtí. Nezastřelí samopalem, nezavřou ho do vězení, ani ho nedokážou zabít plácačkou. Dokonce ani nemůžou navrhnout v poslanecké sněmovně zákon o samovolném zmizení covidu.

                Á propos, 3R se mi moc nelíbí, víc se mi zamlouvá 3D.  "Dezinfekce, distanc, držka."

               

Autor: Tamara Roubíčková | pátek 23.10.2020 9:09 | karma článku: 19,77 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Tamara Roubíčková

Proč se o duševním zdraví nesmí mluvit?

Osobně mě střelec nezajímá. Zajímá mě duševní zdraví lidí, kteří dokáží zastřelit tátu s dítětem a za necelý týden zastřelit dalšího tátu. Tentokrát svého a pak sebe. Touto kauzou se táhne jako červená niť vztah otec - dítě.

16.1.2024 v 10:43 | Karma: 18,94 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Tamara Roubíčková

Parkování podle barvy

Asi nejsme normální, ale u nás na parkovišti parkujeme auta podle barev. Nejsme domluveni jde, nám to samo. Nikdo nemá stálé místo. A nejsme jediní. Zde jsou důkazy. Občas nám to někdo trošku zkazí...

1.9.2023 v 9:39 | Karma: 21,04 | Přečteno: 656x | Diskuse| Fotoblogy

Tamara Roubíčková

Proč jdu stále stejnou cestou a baví mě to?

Jeden čas jsem pravidelně jednou týdně chodila na procházky vždy stejnou cestou z Ládví okolo Vltavy a zpět. Mnoho lidí se mě podivně ptalo, proč stále chodím tu samou trasu. Vždy jsem něco zamumlala.

28.8.2023 v 9:26 | Karma: 11,47 | Přečteno: 212x | Diskuse| Fotoblogy

Tamara Roubíčková

Rozděl a panuj

Každá ideologie, potažmo válka, má ve své minulosti nějaké rozdělení společnosti. Sever proti Jihu, bílí proti černým, Židé proti Árijcům, apod. A je úplně jedno z jakého důvodu. Ale vždycky to byla povznášející teorie: Lepší lidé

19.11.2021 v 9:47 | Karma: 23,45 | Přečteno: 418x | Diskuse| Společnost

Tamara Roubíčková

O odcházení

Vzpomínám si, jak jsme jako malí děti blbli s tátou, prali se, házeli po sobě polštáře. Bitva gradovala, když otec najednou zařval: "A dost!" Absolutně jsme nechápali. Proč? Odpověď byla jasná. V nejlepším se má přestat.

10.11.2021 v 9:33 | Karma: 16,43 | Přečteno: 594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Prodej rodinného domu, 68 m2, Klášterec n/O, ul. Pod Skalkou
Prodej rodinného domu, 68 m2, Klášterec n/O, ul. Pod Skalkou

Pod Skalkou, Klášterec nad Ohří - Miřetice u Klášterce nad Ohří, okres Chomutov
3 075 450 Kč

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1320x
Ta, která se ptá, proč věci jsou tak jak jsou.

Seznam rubrik