Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O odcházení

Vzpomínám si, jak jsme jako malí děti blbli s tátou, prali se, házeli po sobě polštáře. Bitva gradovala, když otec najednou zařval: "A dost!" Absolutně jsme nechápali. Proč? Odpověď byla jasná. V nejlepším se má přestat.

Žádali jsme vysvětlení, čehož se nám vrchovatě dostalo. Už jste v transu, nedáváte pozor a něco se vám stane. Křičeli jsme, že nestane, že si dáme pozor, že nás to baví.  Až později jsem pochopila, že na tom něco bude. Patří to ke schopnostem, jako je třeba umět prohrát.

                Prohrávat politici už celkem umí. Odejít ze scény je stále velký problém. Není to lehké. Někdo to zvládne s nonšalancí, někdo se v tom válí jako slon v porcelánu. Někdo umí odejít za hlasitého potlesku obecenstva. Někdo na scéně stále stojí, pak sedí, nakonec leží a dožaduje se potlesku i přesto, že obecenstvo už dávno odešlo.

                V poslední době vidíme jednoho velikána, inteligentního, velmi schopného sečtělého řečníka a  politika, jak pomalu odchází z politického života. Blbnul s novináři, pral se o slova, jeho politická kariéra gradovala. Pak nebyl nikdo, kdo by zakřičel, že v nejlepším čase se má přestat. Nebyli žádní takoví přátelé, žel nebyla taková ani jeho vlastní rodina. A politik byl v transu. Ztratil soudnost.

                Jeho přátelé rádcové X a Y jen kujou pikle, obvyklé i neobvyklé. Novináře nazývají hyenami, když natočí přítele prezidenta při převozu do nemocnice. Pak přetočí a sami natočí pár sekund, jak nemocný člověk leží vystlaný polštáři na boku, aby neměl dekubity. A to jen proto, aby si zachránili vlastní kůži. Fakt jsme tohle chtěli vidět?

                Film, který chceme vidět je film "Karel". Je to o odcházení jiného velikána. Za to jsme ochotní dát těžce vydělané peníze a věnovat ke shlédnutí svůj volný čas. Tento film nás dojímá, rozesmává, dodává nám energii. Trvá 133 minut a chceme vidět víc. Přestože vidíme nemocného, starého člověka, je nám to příjemné. Protože tato osobnost uměla odejít galantně, poeticky, s úsměvem na rtech a v láskyplném objetí.

                Odcházel obklopen mnoha přáteli, kteří mu přáli. Nejen k jeho velkolepým narozeninám. A pokud se objevil nějaký "přítel", co si chtěl u něj na sporáku ohřát svoji polívčičku, byla tu jeho žena Ivana, která svého manžela ochránila. Taky to pěkně schytávala. Ale nedala se. A nedala se přemluvit k jakýmkoliv podivným výstupům.

                Není manželka Ivana jako manželka Ivana. Ta jedna stála po boku svého muže několik let až do jeho smrti a ještě dál. Ta druhá pouze stojí u mikrofonu a jen mluví. O lásce. A moje uši se kroutí. Nechci ji kritizovat. Jsou různé vztahy mezi partnery. Nevidíme do jejich srdcí.

                Ale tak nějak si říkám, že je něco divného, když těžce nemocnou lásku, která se už nemůže ani postavit na nohy, nechám pracovat a orat na poli politické půdy. Nebylo by láskyplnější, vzít svého těžce unaveného, dehydratovaného a podvyživeného manžela na venkov do přírody, vařit mu vydatná jídla s obsahem draslíku, dbát na dostatek tekutin, vařit čaje z ostropestřce na játra. Dbát u cukrovkáře na pravidelnou stravu, na hladinu cukru, aby neupadal do kómatu. Neopírat se o státní zaměstnance, ale o stromy na Vysočině. Sedět pod nimi na lavičce a rozdávat bonmoty jako v dobách své největší slávy.

                Žel vidíme jenom uštěpačného, zlého, nevrlého, bezmocného a osamoceného starce. Tak trochu se za něj stydíme. Jak se zuby nehty drží své funkce. A přitom sotva udrží pero a myšlenku. Je nám ho líto, že nemá nikoho. Ani žádného opravdového přítele, který by mu řekl do očí pravdu. A kterého by sám prezident akceptoval. Přítel není ten, kdo lže. Pravda a láska na hradě nezvítězila.

                Žádného přítele nemá ani v politice. Jeho jedinému dlouholetému komplicovi se jeho odchod nikdy nešikl. Nejvíc v této době, kdy prohrál volby. Potřebuje čas, aby si napravil reputaci, kdy ho nehorázně poškodili těsně před volbami. Potřebuje čas, aby nová vláda začala vládnout. Ta bude vydávat zákony, které se nám nebudou líbit, a on, Babiš v opozici je bude kritizovat a slibovat svoje šťastné záruky.  Zrovna teď by se mu prezidentské volby nehodily.

Prezident nám sliboval na svou čest, že bude svůj úřad zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. O úrovni vědomí a bezvědomí teď rozhodují lékaři. Kdo opravdu něco ví o stáří, tak taky ví, že stav kdy jsou lidé "mimo domeček" bývá nejčastěji v noci a jenom někdy.

                Zaujala mě však slova o zájmu všeho lidu. My všichni máme zájem. I nějaká paní Džamila má zájem. O to, aby instituce jménem prezident opět dosáhla důstojného formátu. Aby na hradě vládl prezident, který nepracuje jako "hospic office", ale má úroveň. Jedno, jestli nějaký Miloš Zeman, nebo někdo jiný. Mám na to jako občan právo. Aby se tato instituce navrátila ke službě svému lidu. Aby byla jako kdysi, kdy tam plnil své povinnosti Václav Havel. Ten, který odcházel s velkou úctou celého světa.

 

Autor: Tamara Roubíčková | středa 10.11.2021 9:33 | karma článku: 16,43 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Tamara Roubíčková

Proč se o duševním zdraví nesmí mluvit?

Osobně mě střelec nezajímá. Zajímá mě duševní zdraví lidí, kteří dokáží zastřelit tátu s dítětem a za necelý týden zastřelit dalšího tátu. Tentokrát svého a pak sebe. Touto kauzou se táhne jako červená niť vztah otec - dítě.

16.1.2024 v 10:43 | Karma: 18,94 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Tamara Roubíčková

Parkování podle barvy

Asi nejsme normální, ale u nás na parkovišti parkujeme auta podle barev. Nejsme domluveni jde, nám to samo. Nikdo nemá stálé místo. A nejsme jediní. Zde jsou důkazy. Občas nám to někdo trošku zkazí...

1.9.2023 v 9:39 | Karma: 21,04 | Přečteno: 656x | Diskuse| Fotoblogy

Tamara Roubíčková

Proč jdu stále stejnou cestou a baví mě to?

Jeden čas jsem pravidelně jednou týdně chodila na procházky vždy stejnou cestou z Ládví okolo Vltavy a zpět. Mnoho lidí se mě podivně ptalo, proč stále chodím tu samou trasu. Vždy jsem něco zamumlala.

28.8.2023 v 9:26 | Karma: 11,47 | Přečteno: 212x | Diskuse| Fotoblogy

Tamara Roubíčková

Rozděl a panuj

Každá ideologie, potažmo válka, má ve své minulosti nějaké rozdělení společnosti. Sever proti Jihu, bílí proti černým, Židé proti Árijcům, apod. A je úplně jedno z jakého důvodu. Ale vždycky to byla povznášející teorie: Lepší lidé

19.11.2021 v 9:47 | Karma: 23,45 | Přečteno: 418x | Diskuse| Společnost

Tamara Roubíčková

Očkovat či neočkovat, oč tu běží?

V historii žádná chřipková pandemie neskončila očkováním. Jak přišla, tak odešla. A že jich bylo několik. Přijde mi proto divné tvrdit, že zrovna tato chřipka skončí jedině tím, že se necháme očkovat.

18.6.2021 v 9:20 | Karma: 27,78 | Přečteno: 957x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1320x
Ta, která se ptá, proč věci jsou tak jak jsou.

Seznam rubrik